Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Miről mesél a higénikus aljdeszka?

Petres Zsolt
2016. 09. 06. 20:55:00

Nagy segítség a méhésznek, ha a méhek zavarása nélkül láthatja, mi történik a kaptárban. Ebben segít a higiénikus aljdeszka! Ez egy egyszerű szerkezet, ami un. köldökzsinór lehet a méhek és a méhész között. Amióta minden kaptáram alatt ilyet használok, pontosan tudom követni az atka jelenlétét, a család mozgását, ill. látom a lehullott szemétből, mi zajlik a keretek között. Több helyen láttam már, hogy minden 10. kaptár alatt van ilyen lehetősége a méhésznek ellenőrizni a családot. Ez a megoldás ad ugyan némi információt, de nem lennék nyugodt, az alábbiak miatt.

A kaptársorom 30 darabos. Atka füstölés után, az első harmadban nem volt lehullás, a második harmadban viszont 5-30-150-50-10 sorozatot észleltem, és a harmadik harmadban szintén nem jelentkeztek az atkák. Ha éppen a nullás kaptárak alatt lenne csak aljdeszka, tisztának gondolnám a családokat, holott nem ez a helyzet. Hátradőlve engedném, hogy elfertőződjön az állományom, s utána szidnám a szomszédot, hogy biztos nem irtotta az atkákat.

Szóval ajánlatos a lehető legtöbb családnál alkalmazni ezt az eszközt. Dugdosni a papírlapot a keretek alá, macerás! Kaptárbontás, keretek ki, papír be, és vissza. Kezelés után ismét bontás! Tegye fel a kezét, aki így csinálja 100-200 családdal! Mert a kontroll nagyon fontos, azzal mindenki tisztában van. Fix aljú kaptárt átalakítani senki nem fog!

Több funkciója is van az aljdeszkának! A szublimáló füstöléseket a kaptársor mögül végzem. Kicsit kihúzva az aljat, az összes keret közé tudok fújni, tetszés szerint. Majd visszatolva azt, csak a kijáró nyíláson át tudnak szellőztetni. Télen innen hallgatom a duruzsolást. Párologtatni való szert is rá lehet helyezni, nem érik el a méhek, nem hordják szét, csak a lehulló szeméttől kell védeni. Vándorláskor ki lehet húzni, így nagy a szellőzése a kaptárnak. Csak bátorítani tudok mindenkit, használja ezt az eszközt, mert megéri. Nézzünk pár képet:

 

Láthatjuk a léputcából lehulló törmelékeket. Mutatja hol van, és mekkora a telelő fürt. Éppen hol tart a család a mézkoszorú evésben. Látjuk, hogy a fürtön kívül, bizony valaki rágcsálja a lehulló méheket. Lábak, fejek jelzik, egér, cickány van a kaptárban!

Jobbra láthatjuk, hogy nagy morzsákban hullott a viasz. Ez bizony rablásra utal. A gyenge családtól elhordták a rámenősebbek a fedett mézet. De itt alul látható egér ürülék is! Csak nem az rágta meg a kereteket? Ezt kaptárbontás tisztázhatja csak!

Nyári atka irtás eredménye! Aki akarja, megszámolhatja! 24 órás lehullás! Egy mozdulattal tisztítható, majd másnap ismét számolható! Pontosan látjuk, mikor lehet abbahagyni a kezeléseket! Nincs felesleges szer bevitel.

Márciusban beindult a kaptárban az élet. Az elhordott lepényből lehulló cukorkristályok jelzik, hogy nagy a munka odabent.

Ezt a családot bizony lerabolták! A méztől lucskos viaszmorzsák makacsul ragaszkodnak egymáshoz, a hangyák nagy örömére!

A hátránya a drótfonatnak, hogy a nagyobb darabok (viaszmorzsa, méh hulla) fennakadnak a rostán, így a tavaszi nagytakarítás itt sem maradhat el. Viszont az egészséges családnak sokkal kevesebb munkát kell fordítani a kaptárszemét kihordására, idejüket hasznosabban tölthetik. A lehulló atkák nem tudnak ismét felkapaszkodni a méhekre. A természet beindulásakor, a növényzet képes „belenőni” a kaptárba. Vándorlás előtt jó ellenőrizni ezt a tényt, hogy  kaptáremelés során ne szakítsuk ki a fonatot, utat engedve a méheknek! Háló helyett jobb megoldás az összeolvasztott, hegesztett fonat, vagy a pálcás megoldású taposó rács.

Új kaptár vásárlásakor, mindenképpen ragaszkodjunk a higiénikus alj meglétéhez, akár fekvő kaptárokhoz is. Segít ebben az OMME által is támogatott beszerzés!

Képek és szöveg: Petres Zsolt, Baja
Magyarországi Méhész X. évfolyam 3. szám. 2016 május-június