Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Gazdaságos méztermelés

Ár:
7.000 Ft (5.512 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Raktáron
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Gazdaságos ​méztermelés” címen jelent meg magyarul a Tudás Alapítvány kiadásában a „Beekeeping European Environmental Sustainability – BEES” című Leonardo da Vinci projekt egyik fő terméke, egy kézikönyv gyakorló méhészek számára.
Kemal Çeliket, a projekt koordinátorát idézzük a könyv előszavából: „A projekt fő célja az, hogy teljesen megújított tananyagot hozzon létre a méhek viselkedéséről, tartásáról, a méhészkedésről, mivel ez a fenntartható mezőgazdaság számára fontos támogatást jelent! Így kívánunk hozzájárulni a biodiverzitás erősítéséhez. A kézikönyv fő célközönségei a méhészek és továbbképző intézményeik, a környezetvédelmi szervezetek, a mezőgazdasági szakiskolák, az agrár- és állatorvos-tudományi egyetemek, a méhészszövetségek, az európai, nemzeti és helyi szintű intézmények döntéshozói, az általános és középiskolák.”
A könyv bemutatja a méhfajokat, a háziméhcsaládot, azok természetes és mesterséges tenyésztését, a hibridizáció lehetőségét. A méhek szükségletét kielégítő táplálkozás elősegíti a család népességének szezonszerű alakulását, a környezet egyensúlyának fenntartását, a méztermelés minőségének és mennyiségének optimális alakulását. Ezért a méhcsaládok tavaszi etetésének, nyári gondozásának, az újabb méhlegelőkre történő vándoroltatásnak feltételeiről, végzéséről a könyv részletes ismereteket nyújt.
A méhanyanevelés és a -rajzás szakszerű végzése méhesünk optimális népességét biztosítja. A méhcsaládok őszi-téli időszakra történő előkészítése előtt a méz és méhtermékek elvétele során a gyakorlott méhész a pótetetés mellett is biztosít elegendő, szorgos gyűjtésből származó terméket, hogy télen, majd tavasszal a család fennmaradása, a népesség gyarapodása biztosított legyen.

A könyv külön alfejezetben foglalkozik a méhek forgalmazásának, a betegségek leküzdésének uniós rendeleti szabályozásával, a bioméz termelésével, a GMO veszélyével és a méhbetegségekkel. A méhbetegségek ismertetése igen részletes, sugallja, hogy a gyógykezelést a méhész a méhegészségügyért felelős szakemberrel közösen végezze el. A bejelentési kötelezettséggel rendelkező betegségek külön figyelmet érdemelnek.

A VIII. fejezet részletesen tárgyalja a több országban tömeges elhullást okozó, méltán világriadalmat keltő, még ismeretlen kóroktanú CCD betegséget.

A X. fejezet kétféle méhkaptárt ismertet, ugyanis – jelenlegi ismereteink szerint – csak ezek képesek a méhcsaládok számára kedvező mikrokörnyezetet biztosítani, illetve a minőségi méz- és méhterméktermelés feltételeit megteremteni. A mézszüretben használt eszközök általában ismertek.
A méhészetben bármilyen beavatkozás, mézpergetés stb. csak a legbiztonságosabb módon történhet. Mivel egyre több a méhméregre érzékeny ember, részletes leírás található a méhszúrás esetén végzendő – sokszor életmentő – segélynyújtásról.

A XI. fejezet a szokásos módon ismerteti a méhtermékeket. Ugyanakkor a következő (XII.) fejezet igen részletes ismereteket ad a modern növénytermesztési eredményeket, a termékek egészséges állapotát biztosító peszticidek használatáról, ezeknek az emberre és a méhekre gyakorolt hatásáról, illetve a maradványok megjelenéséről a méhtermékekben.

A XIII. fejezet ismeretanyaga a „koronája” a gazdaságos méz- és méhterméktermelésnek. A fejezet ismerteti a piacszerzés, a piacon maradás, az új kihívásoknak való megfelelés stb. ismereteit. Napjainkban, de a jövőben még inkább, marketing- és termékstratégiai ismeretek alkalmazása nélkül nem lehetséges gazdaságos tevékenységet folytatni. A termék keresettségét a vásárló dönti el! Ezért elmaradhatatlan feladat a méhész részéről is az évenkénti üzleti terv kidolgozása, annak végrehajtása. Csak hatékony befektetés útján érhető el a gazdaságos, nyereséges méhészkedés! Ezért a szigorú költséggazdálkodás a méhészkedésben is alapvető követelmény.

A méhészkedés lehet hobbi, melléktevékenység vagy főfoglalkozás. Bármelyik csoporthoz is tartozik a méhész, a szükséges tudást meg kell szereznie. Gyakorlati tudás nélkül nem csak ráfizetéses lesz méhészkedésünk, hanem rövideb-hosszabb idő alatt elfogy a méhcsalád népessége is, nem tudja reprodukálni önmagát, és megszűnik a méhesünk. A jó gyakorlatok bemutatásáról is gondoskodik a XIV. fejezet.

A hasznos hazai tapasztalatok mellett a bemutatott külföldi példák is elgondolkodtatóak. A szigorú uniós előírásoknak történő megfelelés érdekében XV. (egyben utolsó) fejezet olyan „útmutatóval” szolgálja a méhészkedőket, amely segíti – a méhtartás technológiájának betartása mellett – a mézszennyeződés elkerülésének módjait, a tevékenység gazdaságos végzését. Ez az útmutató munkaeszköz, amely lépésről lépésre elemzi a méz termelésének folyamatát, valamint megjelöli a higiéniai szempontból fontos kritikus ellenőrzési pontokat. Az útmutató jelrendszere könnyen elsajátítható. A fejezet termelési nyilvántartással és veszélyelemzéssel zárul.

A hat ország szakemberei olyan modern szakismereteket tartalmazó könyvet tárnak a méhészettel foglakozó vagy a jövőben foglalkozni kívánó érdeklődők elé, mely alkalmas az eddigi, illetve a jövőbeni tevékenységek felül- vagy átértékelésére, és amely segítséget nyújt a nyereséges (gazdaságos) méz- és méhtermékek előállításához.

A könyv fő fejezetei az alábbi témakörök köré szerveződnek:

• a méhek életciklusa és életük a kaptárban;
• méhfajok és a méhek tenyésztése;
• méhek és a fenntartható környezet;
• a méhek tavaszi és nyári gondozása;
• vándoroltatás és a méhek etetése;
• rajzó és rabló háziméhek;
• anyanevelés;
• a méhek őszi és téli kezelése;
• méhbetegségek, gyógykezelés és óvintézkedések az organikus méztermelésben;
• méhészeti eszközök és munkabiztonság;
• méhészeti termékek, szüretelés és a méhészeti termékek gyógyhatása;
• a méhészeti termékekben lévő peszticidmaradványok emberi és természeti kockázatai;
• menedzsment a hivatásos méhészetben;
• marketing és költséggazdálkodás;
• hasznos tapasztalatok a méhészetben;
• méhészeti és biobiztonsági útmutató.