Miért fontos rákérdeznünk, hogy milyen alapanyagból készülnek a kaptárak?

A méhkaptár vásárlásának 7 csapdája


Alapanyag származása, minősége, fajtája

Miért fontos rákérdeznünk,hogy milyen alapanyagból készülnek a kaptárak amiket vásárolunk?

A fa kaptárak 2 esetleg 3 féle alapanyagból készülnek Magyarországon. Lucfenyőből és borovi (erdei) fenyőből valamint vörösfenyőből. Mi a különbség a három fafaj között?

A kaptárgyártás során a felhasznált faanyagok tulajdonságai közül a tartósságnak és a térfogatsúlynak van a legnagyobb szerepe.

Tartósság:Kaptár vörösfenyőből
Igen tartós fák: akác, tölgy, eper, szelídgesztenye, VÖRÖSFENYŐ
Tartós fák: szil, boróka, gledícsia,kecskefűz, BOROVI FENYŐ (erdei)
Kevésbé tartós fák: kőris, jegenyefenyő, LUCFENYŐ

Átlagos térfogatsúly::
Lucfenyő: 0,46 p/m3
Erdei/borovi/fenyő: 0,51p/m3
Vörösfenyő: 0,58p/m3

forrás: Kovács Illés: Faanyag Ismerettan

 

Ahogy a fafajok műszaki tulajdonságai is mutatják, a lucfenyő kevésbé alkalmas méhkaptár alapanyagnak mint a borovi fenyő mert kevésbé tartós fa. Kaptárak vásárlása előtt fontos megkérdezni,hogy a gyártó milyen alapanyagból dolgozik, mert ez nagyban befolyásolja kaptáraink élettartamát.

A másik fontos szempont az alapanyag származása. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában az optimálisabb termőtalaj és kedvezőbb éghajlat miatt a fák gyorsan nőnek, ami laza évgyűrű szerkezet kialakulásához vezet. Nagyobb lesz a távolság a fák évgyűrűi között. Oroszországban, Svédországban és Ukrajnában a kedvezőtlen termőhelyi  és időjárási (hosszú hideg tél) körülmények, lassú növekedést, ezáltal sokkal sűrűbb szálszerkezetet eredményeznek, ami jelentősen növeli a faanyag élettartamát.

A Virágkaptár sűrű szálszerkezetű, orosz borovi fenyőből és vörösfenyőből készülnek. A legtöbb nedvességet a kaptár alja kapja, a földből felfelé törekvő állandó pára miatt, ezért kaptár aljainkat kizárólag sűrű szálszerkezetű, orosz vörösfenyőből gyártjuk, ami igen tartós. Vajon egy lucfenyőből vagy borovi fenyőből gyártott alj ugyanolyan tartós lesz- e mint az az alj ami vörösfenyőből készül?

Szárított alapanyag

A műszárított alapanyag beszerzése Magyarországon elég körülményes, nem egyszerű. Fontos,hogy kaptáraink szárított alapanyagból készüljenek, mert a nedves fából gyártott kaptárak hamar össze fognak száradni, ami komoly problémákat jelent majd az illesztéseknél.

Ha nincs saját szárító kamrája a kaptárgyártónak, hogy oldja meg az állandó száraz alapanyag biztosítását termékei előállításához?

A Virágkaptár saját szárító kamrával rendelkezik, ami lehetővé teszi a folyamatos műszárított alapanyag biztosítását.

Milyen a technológiai háttérrel rendelkezik a kaptárgyártó?

Méretpontos, precíz kaptárak gyártásához elengedhetetlen a korszerű géppark.ronk1

A Virágkaptár kaptárai mm pontossággal készülnek, csereszavatosak. Ha később pl. plusz fiókra lenne szüksége, elég csak megrendelnie, nem kell méreteket megadnia stb. A később vásárolt kaptárelemek pontosan illeszkedni fognak az előtte megvásárolt kaptárhoz.

Szerkezeti összeépítés módja

Kaptár szerkezeti összeépítés

Ön szerint, mi tart jobban? Szeg? Kapocs? Facsavar?

Vásárlás előtt, mindenképp érdeklődjünk, milyen módon történik a kaptárak szerkezeti összeépítése.

Ha fa nedvességet szív magába, dagad, a kapcsot és a szeget könnyen kihúzza magából mert nincs mi kapaszkodjon, ellenben egy menetes facsavarral.

A Virágkaptár által gyártott rakodó kaptárak oldalai nútos illesztéssel + enyvezéssel + kapcsozással + végig menetes 60mm-es facsavaros megerősítéssel készülnek. A fekvő kaptárak oldalai csaphornyos illesztéssel készülnek. Az oldalak egymáshoz tiplizéssel + kapcsozással + végig menetes 60 mm-es facsavarozással épülnek.

Egyéb praktikus megoldások:

Dilatációs hézag az aljakon és a tetőkön. Mielőtt vásárolunk, mindenképp kérdezzük meg,hogyan készülnek leendő kaptáraink aljai és tetői. Ha a tető megdagad egy esős, párás időszak után, meg fog púposodni és lenyomja magáról a bádoglemez borítást. A fa dagadása és zsugorodása következtében kialakult méretváltozást hivatott korrigálni a dilatációs hézag. A púposodás problémája ugyanúgy jelentkezhet kaptáraink aljainál, ha nincs benne dilatációs hézag.

plusz-lehetosegek-viragkaptar.hu

A Virágkaptár kaptárainak aljai és tetői dilatációs hézaggal vannak ellátva.

Higiénikus lemezek, taposó rácsok

Milyen a jó higiénikus lemez?
– könnyen takarítható (kaparható, égethető, súrolható)
– nedvességnek ellenálló
– méretstabil
– nem deformálódik

A fenti szempontokat figyelembe véve a Virágkaptár higiénikus lemezei kültéri horganyzott lemezből készülnek, ami rendkívül tartós, rozsdamentes és könnyen takarítható.

Mi a minőségi különbség a ponthegesztett és a fűzött taposórácsok között?

Kezdetben méhészetünkben ponthegesztett taposó és anyarácsokat használtunk. Egyes helyeken a ponthegesztés elengedett és rozsda foltok jelentek meg a rácson.

A problémamentesebb méhészkedés érdekében a Virágkaptár horganyzott, fűzött rácsokra váltott. Ezek a rácsok strapabíróak és rozsdamentesek.

Miért adjunk előleget bárkinek a munkájáért?

Minden komoly vállalkozásnak kell,hogy rendelkezésére álljon annyi tőke, amelyből a megrendelt termékeket le tudja gyártani. Előleg fizetése csak egyedi igények felmerülése esetén indokolt, mert lemondás esetén nem értékesíthető tovább a termék.

Virágkaptár raktár

– Ha előleget adunk a gyártónak, kiszolgáltatottá válunk.
– Ha csúszik az elkészülési határidő nem választhatunk másik gyártót, vagy ha választunk is, az előleg összegét kidobtuk az ablakon. A határidő csúszik, a méhek pedig nem várnak!
– Ha nem készülnek el a megrendelt termékek, csak hosszadalmas, komoly peres eljárás után juthat a pénzéhez (ha egyáltalán be tudja hajtani!)

A Virágkaptár nagy raktárkészletre és a vevők azonnali kiszolgálására törekszik.

Gyártó elérhetősége:Virágkaptár elérhetőség

Milyen lehetőségeim vannak,hogy a gyártót elérjem?

– vezetékes telefon
– mobil telefon
– fax
– email
– facebook
– személyesen: van-e iroda? nyitvatartási idő?

A fent felsorolt lehetőségek közül melyik van meg a gyártónak és azon mennyire elérhető?

A Virágkaptár a fent leírt összes eszközön elérhető és áll vásárlói rendelkezésére.

Házhozszállítás:

Termékeinket Magyarország egész területére jutányos áron szállítjuk ki, megrendelőink által megadott címre.

Címkék: